lørdag 15. august 2015

Lårdalstigen, praktiske opplysninger


Lårdalstigen er en tursti som går fra Dalen der Telemarkskanalen ender og til Lårdal som er siste brygga før Dalen - om du tar vannveien. Kommer du med bil, kan du velge:

 - parker på Dalen, ta Taxi eller gå til SuiRui der turstien starter og ta rutebåt tilbake

-  parker på Dalen, ta rutebåten til Lårdal og gå turen fra Lårdal til Dalen

- parkeri Lårdal ved Eben Ezer, gå turen og ringe etter Taxi for tilbaketuren.

- parkere en bil i hver ende og vær uavhengig av annen transport.

Det er mulig å parkere ved Mæland i Støylsdalen og unngå den tøffe delen av turen ned til Lårdal. Det står skilt med LÅRDALSTIGEN i Støylsdalsvegen.

Om en er i det spreke hjørne og vil gå tur-retur, er det mulig å overnatte på hytta Heddebu som ligger kort veg fra Lårdal.

De fleste som går turen bruker 5-8 timer alt etter fysisk form og hvor mange stopp eller utsiktspunkter en vil ha med seg.

Ryktene sier at Therese Johaug og Charlotte Kalla brukte 2 1/2 time på turen.

TA MED NOK FLASKEVANN !!                Lite vann å finne undervegs.
 Fyll opp tomme flasker der stien krysser bekk ved Juvstøyl. Særlig siste delen av turen er slitsom hvis det er varmt.

En går 15-17 km etter hvor mange utsiktspunkter en vil ha med seg. Det er mange bratte partier og det er viktig med gode såler på sko/støvler.
Turen er ikke å anbefale i regnvær.

De fleste som har gitt tilbakemeldinger er veldig fornøyde med turen. Noen har reagert på markedsføringen "tøffare enn Besseggen" fordi dette er en helt annerledes tur.

Sjekk RUTETIDENE  og RING  MS Henrik Ibsen eller MS Victoria. De går annen hver dag og kommer bare til brygga ved tilkalling via telefon. 
Fra 2018 sies det at båten skal komme innom brygga hver kveld, men sjekk dette på forhånd for å være sikker . . . 

Kontakt Dalen Turistkontor for opplysninger.

En kan overnatte på Bandak Camping i Lårdal der det også er mat å få.
Mange overnatter også på Dalen Hotell eller Dalen Bed & Breakfast

Hvert år er det åpningstur første lørdag i juni. Da må du betale en sum i starten av vegen. Denne dagen går det gratis minibuss mellom Mæland i Støylsdalen og Lårdal brygge.
Det går også gratisbuss til Dalen på samme tid som MS Victoria går fra brygga.
Norsk Folkehjelp er vanligvis med på denne turen.De holder baktroppen og fanger opp eventuelle uhell
Kontakt turistkontoret for nærmere opplysninger.

Geocaching langs Lårdalstigen

 Gamlemor-bæææ har lagt ut ca 20 geocacher langs stien. Skal en finne alle disse bør en ha ekstra lang tid på seg. noen har antyda 10 timer - men en trenger jo ikke finne alle.
Her er innlegg fra to som tok turen i august 2015, og etterpå fra tur i august 2016


Log: Felleslogg for cachene som ble funnet på turen Lårdalsstigen og i Lårdal mens vi ventet på skyss tilbake til Dalen.
"Dette er en tur som har stått høyt på ønskelista vår en stund. Da passet det greit at vi fikk noen dager uten unger så vi kunne ta ut på dette eventyret med kombinert fjellturtur og caching.
Vekkerklokka var på frivillig på første feriedag (det skjer ikke ofte) og vi tok avgårde fra hytta vår i Sirdalen grytidlig om morgenen. Plukket med oss et par nye cacher på veien før vi ankom Dalen. Været var perfekt for en slik tur med ca 19 grader, delvis skyet og nesten vindstille. Kl 10:00 var vi klare til start på parkeringen på Dalensiden.

Turen begynte med passe stigning og små avbrekk der vi fant cacher. Vi plukket med oss de fleste, men et par fant vi ikke, og en gikk vi forbi siden vi hadde en båt å nå. Vi visste jo ikke hvor lang tid turen ville ta, men kan i ettertid si at vi hadde hatt mer enn nok tid til å lete etter denne også.

Om selve turen vet jeg ikke om jeg har nok superlativer i vokabularet mitt. Naturen var vill og vakker og utsikten ubeskrivelig flott. Så mange fasinerende treformasjoner på turen og båter av mange slag nede på fjorden under oss. Det var mange utsiktspunkt langs stien og kjekkt med små tavler med informasjon og sagn fra eldre tider. Etter ca to tredjedeler av turen hadde vi ikke brukt mer enn ca halvparten av tiden så vi vurderte å ta en avstikker og litt ekstra cacher. Heldigvis valgte vi å gå videre, og siste del av turen ble absolutt den tøffeste. Her gikk det først veldig bratt ned, ned og ned... og så like bratt oppover igjen. Her fikk vi opparbeidet god puls, og det føltes som omtrent en million fluer svirret rundt hodene våre. God følelse når en endelig var kommet til tops her. På dette strekket var jeg glad jeg hadde tatt med stavene og fikk avlastet knær og hofter litt. Så gikk det nedover igjen, men ikke fullt så bratt før vi var nede på asfaltert vei og gikk det siste strekket mot kaien i Lårdal i strålende sol.

Når vi ankom kaien hadde vi ennå bortimot en time igjen før båten kom og vi fikk plukket med oss ennå noen cacher, slappet litt av i solen og spiste resten av niste og drikke. Henrik Ibsen var et flott skue der den kom innover mot kaien i Lårdal. Det var en god gjeng som skulle være med og vi ble sittende å se oppover mot de fjellene vi nettop hadde gått på. Perfekt avslutning på en flott tur. 

Stor takk til Gamlemor-bæææ som gjorde oss oppmerksomme på denne turen og gav mye flott informasjon om turen i cachebeskrivelsene. Legger igjen favorittpoeng på Lårdalstigen – Tøffare enn Besseggen? og Kapteinsrenna. Disse får gjelde for hele turen.

Som en siste kuriositet kan jeg nevne at en lokal mann fortalte oss at Therese Johaug og Charlotte Kalla hadde brukt ca 2,5 timer på turen. Spreke jenter... :-D Vi brukte 6 timer, og da plukket vi med oss ca 30 cacher.

Vi overnattet på Dalen Bed&Breakfast. Flott plass, hyggelig personale og behjelpelig med båtbestilling og lokalhistorie. Kan absolutt anbefales.
"


  • Dato: 08/23/2016         Startet fra Skien 05.30. 
  • Parkerte bilen i Lårdal og tok taxi til  den første cachen. Var startklare 8.30.
    Dette ble en spektakulær tur i et fantastisk høstvær, ikke sky på himmelen og helt vindstille.
    Passerte fantastiske utkikkspunkter med et majestetisk utsikt utover Bandak som lå som et speil lang der nede. Nedover og oppover , svetten rant, cache etter cache ble greit funnet og logget.
    Da vi kom til Heddebu snakket vi med en kar som holdt på å tjære en veggen på hytta og vi skrev oss selvfølgelig inn i hytteboka.
Vi hadde hørt at veien videre til Øvre Holte cachen var krevende, og det stemte.
Flere hunde høydemeter nedover i tildels meget bratt terreng, og vi viste at vi måtte opp igjen minst like mye. Opp igjen var kanskje enda brattere og ganske krevende, noen ganger fikk støvlene så vidt feste. Men vi kom opp ganske andpustne og slitne.
Lettelsen var stor da vi endelig kom fram til bilen etter å ha avsluttet turen med en ny bratt nedstigning.
Takk til Co for turen og takk til et hyggelig turfølge. Legger igjen et par blå sløyfer
TFTC

Instagrambilder

Fant noen instagrambilder#lårdalstigen

Heddebu

Heddebu er ei restaurert tømmerkoie som ligger ved Lårdalstigen i Tokke kommune i Telemark.

Hytta har ett rom med ovn, to køyesenger og en ekstra madrass. Det er ikke drikkevann, men ei tønne med vaskevann på utsida.
Det er kaffekjel, steikepanne,en kasserolle og noe ved.

Alle kan bruke hytta, men du må forlate den i samme stand som da du kom og det er ønskelig at du/ skriver deg inn i hytteboka. Viktig for oss å vite hvor mye hytta brukes.

En regner ca 2 timer fra/til hytta til/fra Lårdal Brygge.